«Німецька мова у професійній економічній освіті в системі школа-університет»

30 жовтня 2018 р. у залі засідань ректорату відбулося засідання круглого столу на тему: «Німецька мова у професійній економічній освіті в системі школа-університет». Співорганізаторами заходу виступили Навчально-науковий інститут міжнародних економічних відносин ім. Богдана Гаврилишина Тернопільського національного економічного університету, Дрезденський технічний університет, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Вступне слово надали проректору з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність та інноваційний розвиток) Оксані Миронівні Десятнюк, яка передала вітання та від ректора університету А. І. Крисоватого та наголосила на актуальності вивчення не лише однієї іноземної мови (здебільшого англійської), а й німецької зокрема, для того, щоб вільно користуватися цінними науковими працями в оригіналі.

До вітальних слів приєдналися директор ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина Ірина Олегівна Іващук, завідувач кафедри міжнародної економіки ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Віталіна Євгенівна Куриляк та професор кафедри міжнародної економіки ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Євген Васильович Савельєв, а також керівник Українсько-німецької факультет-програми ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина Ольга Михайлівна Царик.

Під час дискусії  спікери неодноразово наголошували на важливості вивчення німецької мови, аргументуючи це тим, що мова поширена у 33-ох країнах світу, вона є як і державною або другою офіційною державною, так і мовою національних меншин, крім того, безпосередньо Німеччина є країною із потужною економікою.

ТНЕУ активно співпрацює з зарубіжними закладами вищої освіти-партнерами, реалізовуючи спільні програми та проекти.  Зокрема, в університеті функціонує Українсько-німецька факультет-програма Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина.  Німецькі гості – професор Александр Кемніц, студент-магістр Коллель Хрістофер, професор Трілленберг Вільфрід – виступили із цікавими доповідями про навчання студентів-іноземців у Німеччині, а також розповіли про різноманітні програми співробітництва в освітній і науковій діяльності.
Доповідь, яку представив студент-магістр Дрезденського технічного університету Коллель Хрістофер,  «Студенти Німеччини та навчання іноземців» була цікавою не лише для викладачів, а й студентів ТНЕУ.
Трілленберг Вільфрід (д-р, проф., представник Німецької служби академічних обмінів (DAAD) представив доповідь на тему: «Досвід викладання фахових предметів німецькою мовою», а професор Александр Кемніц – «Міжнародне співробітництво інституту в освітній і науковій діяльності».
Учасники круглого столу мали нагоду поставити запитання іноземним колегам. Після доповідей присутні перейшли до обговорення можливостей співпраці закладів освіти Тернополя із Дрезденським технічним університетом.